Page 18 - focusUnimore_novembre2023
P. 18

I 25 anni del percorso universitario agroalimentare
        di Reggio Emilia. Passato, presente e futuro


















                  The 25 years of the Reggio Emilia agrifood university course.
                  Past, present, and future.


                  In this year of celebrations for the 25th anniversary of the transition from the University of Modena to the
                  University network of sites, with the creation of the Reggio Emilia sites of Unimore, the 25th anniversary of
                  the agri-food path in the Reggio Emilia campus is also being celebrated. Agronomy was founded as the Fac-
                  ulty of Agriculture in 1998 and then became part of the Department of Life Sciences. The teaching offer of
                  the agrifood course today includes a Bachelor’s degree programme in “Agricultural and Food Sciences and
                  Technologies”, two Master’s degree programmes in “Food Safety and Control” and “Integrated Sustainability
                  of Agricultural Systems” respectively, and an International Interdisciplinary Master’s degree programme in
                  “Food Safety and Food Risk Management”. The Modena and Reggio Emilia agrifood course has been able to
                  differentiate itself from those of the other universities in Emilia Romagna by becoming increasingly rooted in
                  the territory and attracting students from all over Italy.











                                  nimore ha appena festeg-     gistrale Internazionale Interateneo in “Food
                                  giato i 25 anni del percor-  Safety and Food Risk Management”.
                                  so agroalimentare nella        Il percorso agroalimentare a Reggio Emilia è
                                  sede di Reggio Emilia. La    stato attivato nel 1998 con la nascita dell’allora

                  Urealtà agronomica nacque                    Facoltà di Agraria, istituita nel momento in cui l’A-
                come Facoltà di Agraria nel 1998 per poi rien-  teneo di Modena è diventato un Ateneo a rete di
                trare, a seguito della riforma Gelmini, nel Diparti-  sedi con la denominazione di Università di Mode-
                mento di Scienze della Vita.
                                                               na e Reggio Emilia.
                  L’offerta didattica del percorso agroalimenta-  Il percorso Agroalimentare di Modena e Reggio
                re oggi vede un corso di Laurea Triennale in   Emilia è stato in grado di differenziarsi da quelli
                “Scienze e tecnologie agrarie e degli ali-     degli altri Atenei dell’Emilia-Romagna i radicando-
                menti”, due corsi di Laurea Magistrale, ri-    si sempre di più sul territorio ed attraendo studenti
                spettivamente, in “Controllo e sicurezza de-   provenienti da tutta Italia.
                gli alimenti” e in “Sostenibilità integrata dei
                sistemi agricoli” e un corso di Laurea Ma-




                                                           18                                                                                                                      19
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23