Page 18 - focusUnimore_novembre2023
P. 18
I 25 anni del percorso universitario agroalimentare
di Reggio Emilia. Passato, presente e futuro
The 25 years of the Reggio Emilia agrifood university course.
Past, present, and future.
In this year of celebrations for the 25th anniversary of the transition from the University of Modena to the
University network of sites, with the creation of the Reggio Emilia sites of Unimore, the 25th anniversary of
the agri-food path in the Reggio Emilia campus is also being celebrated. Agronomy was founded as the Fac-
ulty of Agriculture in 1998 and then became part of the Department of Life Sciences. The teaching offer of
the agrifood course today includes a Bachelor’s degree programme in “Agricultural and Food Sciences and
Technologies”, two Master’s degree programmes in “Food Safety and Control” and “Integrated Sustainability
of Agricultural Systems” respectively, and an International Interdisciplinary Master’s degree programme in
“Food Safety and Food Risk Management”. The Modena and Reggio Emilia agrifood course has been able to
differentiate itself from those of the other universities in Emilia Romagna by becoming increasingly rooted in
the territory and attracting students from all over Italy.
nimore ha appena festeg- gistrale Internazionale Interateneo in “Food
giato i 25 anni del percor- Safety and Food Risk Management”.
so agroalimentare nella Il percorso agroalimentare a Reggio Emilia è
sede di Reggio Emilia. La stato attivato nel 1998 con la nascita dell’allora
Urealtà agronomica nacque Facoltà di Agraria, istituita nel momento in cui l’A-
come Facoltà di Agraria nel 1998 per poi rien- teneo di Modena è diventato un Ateneo a rete di
trare, a seguito della riforma Gelmini, nel Diparti- sedi con la denominazione di Università di Mode-
mento di Scienze della Vita.
na e Reggio Emilia.
L’offerta didattica del percorso agroalimenta- Il percorso Agroalimentare di Modena e Reggio
re oggi vede un corso di Laurea Triennale in Emilia è stato in grado di differenziarsi da quelli
“Scienze e tecnologie agrarie e degli ali- degli altri Atenei dell’Emilia-Romagna i radicando-
menti”, due corsi di Laurea Magistrale, ri- si sempre di più sul territorio ed attraendo studenti
spettivamente, in “Controllo e sicurezza de- provenienti da tutta Italia.
gli alimenti” e in “Sostenibilità integrata dei
sistemi agricoli” e un corso di Laurea Ma-
18 19