Page 68 - focusUnimore_giugno2022
P. 68
Un progetto per valorizzare le produzioni con
denominazione “di montagna” del nostro territorio
Mountain Id, a project to enhance mountain denominated products of our territory
The multidisciplinary project “Mountain ID”, coordinated by Professor Marina Cocchi of the Department
of Geological Science and Chemistry of Unimore aims to identify the identity characteristics of mountain
products to ensure their origin and authenticity and offer tools to enhance these products and the territory to
mountain farms and institutions consortia supporting them. The project is conducted in two main research
streams: researchers from the Department of Geological Science and Chemistry and the Department of Life
Sciences. They will employ high-resolution techniques to define the composition of products and fast and
non-destructive screening techniques. The aim is to find the identity components of the mountain products
in order to verify its authenticity and protect the products from falsification. On the other hand, the DEMB
research group coordinated by Professor Elisa Martinelli will investigate the level of knowledge of the inter-
mediate (restaurants) and final (consumers) demand of the attributes of “Mountain Products” and the value
of their authenticity and perceived sustainability, providing suggestions for better exploitation on the market.
The analysis is based on two typical products: Parmigiano Reggiano and the potato from Montese.
l progetto multidisciplinare Mountain Con uno specifico regolamento dell’Unione Eu-
ID, coordinato dalla Prof.ssa Marina ropea (1151/2012) è stata introdotta l’indicazione
Cocchi del Dipartimento di Scienze e “prodotto di montagna” per valorizzare le produ-
Chimiche Geologiche di Unimore si pro- zioni alimentari delle aree montane rendendole
Ipone di individuare le caratteristiche immediatamente riconoscibili ai consumatori. “Ciò
identitarie dei prodotti di montagna al fine può consentire un adeguato ritorno ai pro-
di garantirne origine e autenticità e offrire alle duttori di montagna, che affrontano maggio-
imprese agricole della montagna e agli enti con- ri costi di produzione, a fronte di minori rese
sortili che le supportano indicazioni, strumenti e e così contribuire alla sostenibilità dell’atti-
metodi per garantire e valorizzare tali prodotti e il vità agricola e alla vitalità complessiva delle
territorio. aree montane. Si pone tuttavia il tema delle
68