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Un progetto per valorizzare le produzioni con

        denominazione “di montagna” del nostro territorio


















                  Mountain Id, a project to enhance mountain denominated products of our territory


                  The multidisciplinary project “Mountain ID”, coordinated by Professor Marina Cocchi of the Department
                  of Geological Science and Chemistry of Unimore aims to identify the identity characteristics of mountain
                  products to ensure their origin and authenticity and offer tools to enhance these products and the territory to
                  mountain farms and institutions consortia supporting them. The project is conducted in two main research
                  streams: researchers from the Department of Geological Science and Chemistry and the Department of Life
                  Sciences. They will employ high-resolution techniques to define the composition of products and fast and
                  non-destructive screening techniques. The aim is to find the identity components of the mountain products
                  in order to verify its authenticity and protect the products from falsification. On the other hand, the DEMB
                  research group coordinated by Professor Elisa Martinelli will investigate the level of knowledge of the inter-
                  mediate (restaurants) and final (consumers) demand of the attributes of “Mountain Products” and the value
                  of their authenticity and perceived sustainability, providing suggestions for better exploitation on the market.
                  The analysis is based on two typical products: Parmigiano Reggiano and the potato from Montese.
















                        l progetto multidisciplinare  Mountain   Con uno specifico regolamento dell’Unione Eu-
                        ID, coordinato dalla Prof.ssa  Marina   ropea (1151/2012) è stata introdotta l’indicazione
                        Cocchi del Dipartimento di Scienze e   “prodotto di montagna” per valorizzare le produ-
                        Chimiche Geologiche di Unimore si pro-  zioni alimentari delle aree montane rendendole
                  Ipone di individuare le caratteristiche      immediatamente riconoscibili ai consumatori. “Ciò

                identitarie dei prodotti di montagna al fine   può consentire un adeguato ritorno ai pro-
                di garantirne origine e autenticità e offrire alle   duttori di montagna, che affrontano maggio-
                imprese agricole della montagna e agli enti con-  ri costi di produzione, a fronte di minori rese
                sortili che le supportano indicazioni, strumenti e   e così contribuire alla sostenibilità dell’atti-
                metodi per garantire e valorizzare tali prodotti e il   vità agricola e alla vitalità complessiva delle
                territorio.                                    aree montane. Si pone tuttavia il tema delle





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